Csináld jobban!

A munkavédelem majdnem minden általam ismert cég számára a nagy mumus, a jogszabályokkal tarkított, érthetetlen szabályrendszerrel és követelményekkel tarkított, és még érthetetlenebb tiltásokkal és kikötésekkel sűrített felesleges rossz fogalmát meríti ki. Akkor azonban, amikor elkezdünk ezekkel a cégvezetőkkel arról beszélgetni, hogy hogyan lehetne ehhez másképp hozzáállni, hogyan lehetne teljes paradigmaváltásként, ha már kötelező, a munkavédelmi feladatokat úgy ellátni, hogy annak valódi értéke és védelmi mechanizmusa legyen, akkor az elképedés mellett a kis felvillanó villanykörtét látom a vezetők feje fölött kivillanni.

Én azt gondolom, az a vállalkozó lesz a legsikeresebb és az a vállalkozás lesz a leginkább fejlődő a piacon, aki nem csak a változásokhoz tud a lehető legkönnyebben és legrugalmasabban alkalmazkodni, de a fennálló és kötelező elemeket is saját képére tudja úgy alakítani, hogy az számára valódi értéket és eredményt képviseljen.

Ugyanis a jogszabály adott. A vállalkozónak és a vállalkozás működésének meg kell ezeknek felelni, tehát vagy egy alkalmazott szükséges, aki ezeket a feladatokat ellátja, kialakítja a szükséges dokumentumokat, vagy egy külső vállalkozó szükséges, aki számára akkor is ki kell fizetni a díjat, ha egy átlag sablon dokumentum és folyamatmenet alapján elvégzi a törvényi kötelezettségeknek megfelelő kialakítást. Akkor már miért ne válasszunk olyan csapatot, akik teljes szakmai hozzáállással, egyedi kialakítással végzi mindezt. Egyedi, személyre szabott kötelező tartalmi elemekkel és dokumentumokkal, valódi értéket nyújtó munkavédelmi oktatással.

Én ezt az utat választottam, és mondanom sem kell, hogy elég sokáig gondolkodtam, hogy miért is ne tenném, amikor a Tsrsafety sem dolgozik magasabb áron a többi vállalkozónál és egy teljesen tökéletes egyedi és valódi védelmet adó munkavédelmet alakít ki a vállalatomnál úgy, hogy arra sajnos már szükség is volt, hogy egy baleset kapcsán mindenki tudja a helyét és a dolgát és a lehető legkisebb sérüléssel és problémával megoldódjon a helyzet. Persze ilyenkor egy összecsapott semmit érő munkavédelemmel jó nagy bajban lettem volna.